I 1960 grundlagde Horst Bode familievirksomheden i den berømte Deichstraße i Hamborg, i dag en tilsyneladende museumsagtig gyde, hvor varerne leveres til etagerne i bindingsværkshusene på traditionel vis ved hjælp af en galge og en flaskehejs. Grundlæggerne handler med konventionelle delikatessevarer og krydderier. De kommer fra Tyskland og Europa og fra krydderibørsen.

1980 flytter til Wentorf nær Hamborg. Emnet økologiske fødevarer er stadig i sin vorden, men det økologiske koncept trives i familien, og derfor lægger virksomheden om både privat og kommercielt. Kunderne er helsekostbutikker og alle former for »sunde butikker og sunde forarbejdningsvirksomheder«. Indtil 1985 var det kun Horst og Gisela Bode, der arbejdede i virksomheden sammen med nogle få vikarer. Derefter ansætter de en ekstra fuldtidsansat kontormedarbejder.

1990 flytter virksomheden til Lohbrügge-distriktet i Hamborg. I den østlige del af Hamborg, i byens grønne bælte, har virksomheden en ideel beliggenhed tæt på Hamborgs havn.

Since 1993, hans søn, Frank Bode, er anden generation i den succesfulde økologiske handelsvirksomhed. Da den 54-årige, som nu hedder, overtog den lille virksomhed på dens nuværende adresse i 1993 som 23-årig med tre ansatte, var et 300 kvadratmeter stort lager uden pallereoler stadig tilstrækkeligt. Ved hjælp af en bil og en trailer og senere en lille varevogn leverer han de bestilte varer til kunder i det omkringliggende område.

In 1999, lageret udvides for første gang med hele 180 kvadratmeter i forhold til den nuværende lagerkapacitet. Byggeomkostningerne på 150.000 tyske mark var en betydelig, men nødvendig investering for at kunne følge det servicekoncept, der stadig gælder i dag, og som går ud på at ekspedere så mange ordrer som muligt samme dag, som de modtages.

Udvidet lager, produktion og kontor

Der var ingen satellitnavigation dengang, kun papirkort - og Frank Bode ser ud til at være faret vild her...?

Den nye plastfri emballage

I 2000, tilføjes endnu en hal. Når omsætningen stiger, stiger behovet for lagerplads også.

I 2001, den første pakkelinje tages i brug, både til poser af mærket BODE NATURKOST og til private label-forretningen. Virksomheden åbner sin egen økologiske butik på fabriksområdet. Et par år senere må den vige pladsen for nye kontorer, da der ansættes flere medarbejdere på grund af voksende salg og opgaver.

I 2002, kunderne kan bestille via den første onlinebutik. Det nye fokus er på raw food-ingredienser, og der tilføjes også en fair trade-linje.

Fra 2010 skal der lejes eller købes lagerbygninger i det omkringliggende område, da der ikke er tilstrækkelig kapacitet i Lohbrügge. Flere lagerbygninger vil følge, og der vil også blive tilføjet køle- og fryselagre.

I 2016, Nye produktionsfaciliteter og et mere moderne automatiseret pakkesystem står færdigt i 2016. Medarbejderne flytter ind i en ny kontorbygning, da virksomhedens succes også afspejles i flere medarbejdere. Omkring 80 personer er nu ansat i det voksende hovedkvarter. Virksomhedsledelsen suppleres af to tegningsberettigede. Virksomhedsledelsen er således stærkt positioneret til fortsat vækst.


I 2017, den største lagerbygning nr. 12 er færdig. Den opfylder de mest moderne logistikkrav. Hallen er 65 m lang, 35 m bred og 16 m høj og har en volumen på 36400 kubikmeter. Det betyder, at der er tilføjet en kapacitet på 7000 pallepladser. Frank Bode: "Med 2,5 millioner euro er det den største investering, siden familievirksomheden blev grundlagt. Vores kunder nyder godt af den udvidede lagerkapacitet, da endnu flere produkter er tilgængelige for øjeblikkelig levering."

I 2018, Bode Naturkost er en af de største økologiske importører i Tyskland med 400 containere om året og et stort antal lastbiltransporter. Yderligere professionalisering i alle led af handelen og større importmængder fører til stadig sikrere, mere pålidelige, friskere og endnu billigere råvarer. Bode sender nu mere end 12.000 paller til kunder hvert år, og tendensen er stigende.

I 2020, selv i dette vanskelige år er virksomheden fortsat på rette kurs og beskæftiger nu over 100 mennesker.

I 2022 nye udfordringer som krigen i Ukraine, inflation og mangel på råvarer bestemmer også den daglige drift hos Bode Naturkost. Klimaforandringerne er allestedsnærværende. Netop derfor er det tid til et modigt og vigtigt skridt: væk fra engangsplasten i forbrugernes emballage og frem med et plastfrit alternativ! Løsningen er en film, der er 100 % komposterbar i haven. Det er i øjeblikket det mest miljøvenlige, bæredygtige og børnevenlige svar på plastikproblemet, hvis man ikke helt kan undvære emballage. Alle varer i sortimentet af små beholdere bliver gradvist konverteret til det innovative materiale.

I slutningen af året kunne teamet fejre, at de endnu en gang havde opnået IFS Food-certificering.


2025 tredje generation af Bode-familien slutter sig til virksomheden: Tvillingerne Benjamin og Daniel Bode, Gabriele Bodes tvillingesønner, indtager ledende roller. Benjamin Bode bliver den anden administrerende direktør, og Daniel Bode fokuserer på lager- og produktionsprocesserne. Frank Bodes datter Sophie Siefert bidrager med sin ekspertise til kvalitetssikringsafdelingen. Virksomheden positionerer sig således for fremtiden, fokuserer på sin kerneforretning, går nye veje og udnytter sit potentiale.

Billedet til venstre viser den nuværende kontorbygning.





Billedet til højre viser det moderne højlager nr. 12.